Västerås stad etablerar en mötesplats för innovationer

Idag fick Västerås stad det positiva beskedet från VINNOVA att projektet MISTEL har beviljats pengar för att etablera en testbäddsverksamhet för innovationer inom äldreomsorgen.

MISTELDet innebär att Västerås stad tillsammans med ett antal samarbetspartners kommer att kunna etablera en mötesplats för innovationer som bidrar till självständighet och välbefinnande för äldre personer och personer med funktionsnedsättning.

– Vi behöver innovationer. Morgondagens äldre blir allt fler. Det finns många idéer som måste få en chans att utvecklas till någonting bra. MISTEL kommer att se till att innovationerna får möta slutanvändarna redan på idéstadiet. Slutanvändarna kommer att fungera som till exempel bollplank och testpersoner. Allt för att innovationen ska kunna bidra till självständighet och välbefinnande, säger projektledaren Karin Hedberg.

I februari 2013 bjöd VINNOVA in offentliga och privata vårdgivare inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen att komma in med ansökan inom utlysningen för etablering av testbäddar. Västerås stad, genom Sociala nämndernas förvaltning, har tillsammans med sexton lokala samarbetspartners arbetat fram en ansökan.

– Det har varit ett väldigt roligt och stimulerande arbete. Vi har haft många dialogmöten och workshops med bland annat företag, innovatörer, Mälardalens högskola, verksamheter inom vård och omsorg och pensionärsorganisationer. Alla har bidragit till resultatet – att vi nu får möjligheten att förvandla ord till handling, säger Karin Hedberg.

Definition av begreppet testbädd inom utlysningen:
”En testbädd är en fysisk eller virtuell miljö där företag i samverkan med aktörer inom hälso- och sjukvård eller äldreomsorg kan utveckla, testa samt införa nya produkter, tjänster, processer eller organisatoriska lösningar.”

Mötesplats för Innovation i Samverkan
Projektet går under namnet MISTEL – Mötesplats för Innovation i Samverkan – TEstbädd för Livskvalitet och kommer att pågå under tre år med start den 1 september 2013. Då finns två projektledare på plats för att leda arbetet tillsammans med en styrgrupp och våra samarbetspartners. MISTEL ska arbeta utifrån idéer och behov när det gäller innovationer som bidrar till självständighet och välbefinnande hos äldre personer och personer med funktionsnedsättning samt för innovationer som medverkar till en god kommunalt finansierad vård och omsorg.

VINNOVA
VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Deras uppgift är att främja hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation och att finansiera behovsmotiverad forskning. Varje år investerar VINNOVA cirka 2 miljarder kronor i olika insatser. VINNOVA är en statlig myndighet under Näringsdepartementet.

 

Hör några röster om projektets betydelse
Klicka här för att lyssna på vad Monika Cajander, boende påOxbackens servicehus, tycker om innovationer.
Klicka här för att lyssna på vad Erik Lundqvist, chef Robotdalen, tycker om MISTEL.

För mer information kontakta:
Eva Sahlén, direktör Sociala nämndernas förvaltning, 021-39 11 53
Karin Hedberg, projektledare MISTEL, 021-39 26 14

2 reaktion på “Västerås stad etablerar en mötesplats för innovationer

  1. Är det sant? Vi/ni blev utvalda? I så fall stort grattis och vi panchisar applåderar oss själva som ryssarna gör!

  2. Det är sant och absolut alla är vi värda en applåd. men framförallt det är nu det riktigt roliga arbetet börjar… – Att bygga upp MISTEL
    //Maria

Kommentera