Så många vinnare

skl-guldlanken15-640-380

Igår fick Maria Gill och jag ta emot utmärkelsen Guldlänken för ”arbetet att med hjälp av välfärdsteknologi möta utmaningar inom äldreomsorgen”. Även om det var vi två som fick gå upp på scenen och ta emot diplom och blommor så kändes det så starkt i det ögonblicket att vi är många, många som är delaktiga i priset och som ska dela glädje, ära och berömmelse med oss.

Vi är inte ensamma att arbeta med välfärdsteknologi i Västerås stad – alla övriga nuvarande och tidigare projektledare, utvecklare och utredare gör stora landvinningar inom sina områden och ni andra som sitter i korridor K3 och bedriver utvecklingsarbete med annat än teknik bidrar i lika stor utsträckning till det kreativa klimat där goda idéer föds och frodas. Vår chef under många år Lenny Hallgren har gett oss förutsättningar utöver det vanliga – tack Lenny.

Temat för årets Guldlänk var mod och de som verkligen visat mod genom åren är förstås våra uppdragsgivare – politikerna i äldrenämnden, vår socialdirektör Eva Sahlén samt strateger och övriga tjänstemän i förvaltningen. De har många gånger gett grönt ljus trots att det saknats både praxis kring juridiken och tidigare erfarenheter av tekniken. ”Om ingen gör så lär vi ju oss aldrig” har de sagt. Utöver Eva vill jag särskilt nämna Boel Bolwig som var den som satte bollen i rullning redan 2006 genom att introducera det IT-baserade anhörigstödet ACTION i Västerås.

Men inte bara i sociala nämndernas förvaltning har man arbetat engagerat och uthålligt med frågorna. Välfärdsteknologi kräver samverkan mellan många olika kompetenser i kommunen och medarbetare inom IT, juridik, upphandling och våra olika utförare har också varit oumbärliga.

Utanför Västerås har vi haft värdefullt utbyte med både olika nationella aktörer och ett stort antal andra kommuner där jag ändå särskilt vill framhålla Göteborg som på så många sätt frikostigt delat med sig av sina erfarenheter och goda lösningar.

De som betytt allra mest för framstegen med välfärdsteknologin är ändå våra användare. De säkert mer än tusen äldre och personer med funktionsnedsättning som genom att i olika sammanhang dela med sig av sin kompetens kring sin egen vardag visat på hur tekniken kan bidra till ökad självständighet, integritet, trygghet, aktivitet och delaktighet. Utan er ingen Guldlänk – så känn er stolta!

/Mats Rundkvist

4 reaktion på “Så många vinnare

Kommentera