Tekniska lösningar

I slutet på augusti 2012 beslutade Äldrenämnden och Nämnden för funktionshindrade att införa e-hemtjänst. Det innebär att staden ska göra en upphandling enligt Lagen om offentlig upphandling (LoU). Denna upphandling är nu klar och vi erbjuder följande lösningar som en del av e-hemtjänst.

Arctic TouchArctic Touch

En lättanvänd bildskärm som gör det möjligt att genomföra ett videosamtal (bildtelefoni).
Kommunicerar med alla som har en dator med webkamera och interne
tuppkoppling, såväl anhöriga som hemtjänstpersonal. Man laddar ner ett kostnadsfritt program i datorn för att kunna prata med den som har Arctic Touch. Arctic Touch behöver bredband för att fungera och detta ingår i form av Välfärdsbredband när man väljer att ha sin tillsyn eller sociala samvaro genom Arctic Touch.

Giraff

En fjärrstyrd bildtelefon på hjul. En vän, anhörig eller hemtjänstpersonal, kan från sin dator ringa upp användaren och efter att ha blivit godkänd besöka denne i hemmet genom att köra omkring med Giraffen och föra ett samtal med bild och ljud. Användaren kan själv ringa upp med hjälp av en fjärrkontroll till Giraffen. Programmet som kommunicerar med Giraffen är kostnadsfritt att ladda ner och kan användas av alla PC-datorer som har internet och webkamera. Giraffen drivs av laddbara batterier och har en laddstation där besökaren parkerar den efter användning. Giraffen behöver bredband för att fungera och detta ingår i form av Välfärdsbredband när man väljer att ha sin tillsyn eller sociala samvaro genom Giraffen. Läs mer HÄR.

Nattfrid

En kamera som ”ser” i mörker. Personal på hemtjänsten kan från en dator ringa upp kameran och se en svartvit rörlig bild av det som finns framför kameran, vanligtvis sängen och delar av sovrummet. Ingen röstkommunikation är möjlig och den enskilde kan inte se personalen – det är bara en envägskommunikation avsedd för tillsyn nattetid. Säkerhetsnivån är hög och endast behöriga användare kan komma åt kameran. Ingen inspelning sker och tillsyn sker endast vid i förväg överenskomna tillfällen. Nattfrid behöver bredband för att fungera och detta ingår i form av Välfärdsbredband när man väljer att ha sin tillsyn genom Nattfrid. Läs mer HÄR.

 

ippi 

OBS: För närvarande kan vi inte erbjuda funktionen ”Meddelandehanterare” som tidigare tillhandahölls med produktien ippi. Vi har inget upphandlat avtal för den funktionen.
En lättanvänd fjärrkontroll kopplad till användarens teve som gör det möjligt att skicka och ta emot sms, mms och e-post. Kommunicerar med alla som har en mobiltelefon eller dator, såväl anhöriga som hemtjänstpersonal. Man väljer om man vill skicka text-, bild-, ljud- eller videomeddelanden eller en kombination av dessa. Har också enkla spel och möjlighet att visa bildspel på teven. Behöver inte internet utan använder sig av mobilnätet. Fungerar med alla teveapparater från 1982 och framåt. Läs mer HÄR

2 reaktion på “Tekniska lösningar

 1. För ensamma människor torde bildtelefoni bli utmärkt, tror jag. Bara detta att få ögonkontakt och möta ett levande ansikte med all dess mimik. Givetvis är bildkvaliten viktig. Men att T ex kunna äta middag på detta sätt med en person på annan ort är ju fantastiskt. Hur är det om man vill promenera med bildtelefoni tillsammans med person på annan ort? Är det iPhone som gäller då? Kommer det större bildruta i det fallet? Hälsningar Lena Hallid

  hallidlena35780@gmail.com

  • Hej Lena!
   Visst är det bra att vi kan erbjuda ett ytterligare val så att personer som är i behov av stöd kan välja själva hur de vill ha sin hjälp från hemtjänsten eller boendestödet! I nuläget kan man som hemtjänstkund använda sin bildtelefon i hemmet för att kommunicera med personal och anhöriga men vi arbetar för att alla våra funktioner ska bli mer mobila. Inom en inte allt för avlägsen framtid hoppas vi kunna ge möjligheten till att även promenera på distans med en bärbar bildtelefon. Tack för en bra idé!
   Hälsningar Sandra Kleveland och Åsa Löving, Utvecklare Välfärdsteknologi

Kommentera