E-hemtjänst

Vad är e-hemtjänst?

E-hemtjänst är ett nytt begrepp som står för att kunna erbjuda hemtjänstanvändare ett nytt sätt att få delar av hemtjänsten utförd med hjälp av ny kommunikationsteknik.

Aurika och hennes dotter Dalila berättar om e-hemtjänst

Möt Aurika och hör hennes dotter Dalila berätta om deras upplevelse av e-hemtjänst från ett inslag filmat av SVT.

Försök har visat att många äldre och funktionshindrade ser fördelar med att få exempelvis tillsyn och påminnelser med hjälp av bildtelefoni och andra lättanvända tekniska lösningar. Datorer och surfplattor är inte tillräckligt lätta att använda för alla hemtjänstanvändare och därför ges eHemtjänst lämpligen med hjälp av särskilda tekniska lösningar som utvecklats för och tillsammans med äldre och funktionshindrade. Hemtjänstpersonalen kan med hjälp av dessa hjälpmedel kommunicera med e-hemtjänst-användarna på deras villkor. Erfarenheterna visar att de som tackar ja till att få delar av hemtjänstinsatserna på detta sätt upplever ökad självständighet, trygghet, delaktighet och integritet. Med hjälp av e-hemtjänst tekniken kan de också på ett enkelt sätt ha en enkel och levande kontakt med anhöriga oavsett avstånd.

Västerås stad har i projektet Behovsstyrt IKT-stöd arbetat med att ta fram förslag till metoder för att kunna arbeta med e-hemtjänst i stor skala. I projektet som pågått sedan 2010 har man samarbetat med två hemtjänstgrupper och deras kunder.

Om du är intresserad av att veta mer om e-hemtjänst får du gärna kontakta våra utvecklare!

Åsa Löving 021-39 86 24, asa.loving@vasteras.se eller Sandra Kleveland 021-39 14 51, sandra.kleveland@vasteras.se

17 reaktion på “E-hemtjänst

 1. Pingback: Nytt på bloggen | VIKTiG

 2. Pingback: Teknik för äldre: eHemtjänst i Västerås? | Äldreomsorgsbloggen

 3. Vi som inte är initierade förstår nog inte riktigt hur e-hemtjänst fungerar. Ge gärna exempel på hur det används i praktiken.

 4. Pingback: eHemtjänst vad är det? | VIKTiG

 5. Jag tycker att ni använder många konstiga ord som man inte förstår. Det är kommunikationsteknik, surfplattor med mera. Vad står Viktig för och vad är Behovsstyrt IKT-stöd. Mitt barnbarn förklarade för mig att ”e” är förkortning för elektronisk. Varför kan det inte få heta elektronisk hemtjänst istället så att alla förstår? Mycket verkar vara så förkortat och fiffigt formulerat så det många gånger bara upplevs krångligt.
  Jag tycker att det vore enklare att hänga med om ni skrev ut allting i lite längre förklaringar. ”Kommunikationsteknik” kan istället heta ”teknik som kan användas för att underlätta kommunikation”, och så vidare.

  • Hej Sven
   tack för dina frågor.
   Vi är medvetna om att det är många konstiga ord. Jag ska försöka att svara på dina frågor och börjar med Wikipedias beskrivning av IKT (eftersom vi använder det så ofta).
   IKT = Informations och kommunikations teknik – den del av Informations Teknik (IT) som bygger på kommunikation mellan människor.

   Projektnamnet VIKTiG och Behovstyrt IKT-stöd
   VIKTiG betyder Västerås IKT i Gemenskap. Kortfattat har projektet som mål att möjliggöra så att 80+ ska kunna bo kvar i sitt eget hem med god livskvalitet.

   Behovsstyrt IKT-stöd är det projekt som under två snart tre års tid arbetat med alla HUR frågorna som behövde besvaras för att möjliggöra eHemtjänst. Resultatet av Behovsstyrt IKT-stöd är en rapport och ett förslag till Nämnden för funktionshindrade och Äldrenämnden att införa eHemtjänst och hur det ska göras. Just nu i skrivande stund är inte rapporten offentlig, men jag lägger upp en länk till Västerås stads hemsida så fort den finns tillgänglig där.

   Surfplattor är en benämning på ett verktyg som finns i fler olika utföranden och märken – ett nytt ord.
   Kommunikationsteknik använder vi för att det är enklare (bekvämare) att säga/skriva men också för att det är så det heter.

   eHemtjänst är ett ”nytt” ord som vi valt att kalla den del av hemtjänsten som utförs med hjälp av modern kommunikationsteknik.
   Ibland nya ord och förkortningar, det ska vara enkelt att säga och då får vi vara tydliga att beskriva vad vi menar. Vi får upprepa och förklara om och om igen. Vi är inte unika på något sätt ta exempelvis TV – som vi alla säger idag, som från början var Television, det har förenklats.

   Vi måste helt enkelt bli bättre på att beskriva vad de orden betyder
   och jag kan inte nog säga hur viktigt det är med personer som du, Sven, som lyfter upp och hjälper oss att göra just det – förklara det som kan vara svårt att förstå men som vi inte kan se för vi är för insyltade.
   Så än en gång TUSEN TACK Sven!
   Jag hoppas att detta är förklaring och svar nog, om inte hoppas jag att du fortsätter fråga.
   Maria Gill

 6. Pingback: Det goda livet… | VIKTiG

 7. Pingback: Vad är e-hemtjänst? | Äldreomsorgsbloggen

 8. Pingback: Tre välförtjänta bidrag delade på priset Green IT Award 2012

 9. Alltså ärligt talat vill du bli behandlad så när du blir gammal Maria? Jag skäms över att leva i detta landet efter att ha sett detta. Hur har du mage att försvara det här? Det handlar bara, ja BARA om att datorföretagen ska tjäna pengar på upphandlingar. Sven allt gott till dig.

  • Hej Sven
   Ja jag skulle kunna tänka mig att välja ett tillsynsbesök med bildtelefoni istället för ett titt in – tittut besök från en hemtjänst personal som ska titta till mig för att höra om jag mår bra.
   Fast det viktiga, och det gäller både dig och mig, det är att det är inte upp till mig eller dig när det gäller ALLA äldre. Det är upp till varje individ som har ett behov av hemtjänst, det är individen med behov som tillsammans med sin biståndshandläggare kan bestämma vad som passar just den individen bäst. Precic som sam all annan hemtjänst är e-hemtjänst ett eget val som individen måste ansöka om. Det är helt enkelt ytterligare en möjlighet att få hemtjänst på för den som så önskar.
   Jag ska vara ärlig Sven och berätta att jag har haft samma tankar som du uttrycker, men fått lov att ändra dem då äldre individer berättat för mig vad de ser för möjligheter med att få e-hemtjänst. De äldre personer som vi arbetat med har varit våra ledsagare och det är b.la. de som gjort det möjligt att vi startar med e-hemtjänst 2013.
   Tack Sven för ditt engagemang
   Hälsningar Maria

   • Tack, ska vara ärlig o säga att jag reagerade instinktivt igår Ber om ursäkt för det Maria. Kändes bara hemskt när jag läste det först. Ni verkar ha gjort en grundlig analys vid beslutsfattande som ni redovisar på er hemsida. Måste berömma er för bra ordning och insyn på vasteras.se föresten. Bättre än andra kommuner kan jag säga. Vh Theo

    • Tack Theo det är alltid roligt med kommentarer och jag tror inte du är själv om din reaktion (eller jag vet som du kunde läsa i mitt svar har jag också reagerat lika) det är bra att någon och i det här fallet DU vågar uttrycka farhågor för då kan vi diskutera dem och visa att det är ok att tycka olika.
     MVH
     Maria

 10. Pingback: e-Hemtjänst i Västerås stad får pris | e-ringen

 11. Pingback: Socialtjänsten behöver dina synpunkter om e-tjänster! | Hultsfreds kommun

 12. Pingback: Vad är eHälsa? | Alfa Bravo

Kommentera